Zázvor

Pěstování:

Jak zázvor zasadit:

  • Namočte kořen zázvoru přes noc do teplé vody.
  • Do květináče dejte hlínu, do ní zasaďte buďto semínko či sazenici nebo namočený kořen, přikryjte cca 3–5 centimetry hlíny. Pokud máte naklíčený kořen, dejte rašící pupeny směrem nahoru. Vybírejte spíše širší květináč, protože zázvor se rozrůstá do šířky – roste horizontálně, proto je potřeba dostatečné místo, aby vám kořen narostl.
  • Květináč dejte na teplé místo, nemusí být přímo na slunci, pravidelně zalévejte – rostlina potřebuje dostatek vláhy, vlhko.
  • Rostlina roste pomalu, první výhonky uvidíte teprve po několika týdnech.
  • Potřebuje 10 měsíců, než je možné ji sklidit– než vám tedy naroste velký kořen. Ovšem i během této doby si můžete uždibovat malé kousky.
  • První malé kousky získáte po 3–4 měsících: odhrňte hlínu a uřízněte si kousek kořene, ten pak opět zahrňte.

 

Účinky:

  • nachlazení
  • výtok z nosu
  • bolest v krku
  • kašel
  • bolest hlavy
  • nízký krevní tlak
  • zánět žaludku, bolesti žaludku
  • obezita
  • vředy, kožní vyrážka
  • sníženou zrakovou ostrost
  • nevolnost, zvracení
  • záchvaty paniky
  • průjem

 

Recepty:

Zázvorový čaj

80 g zázvoru, 750 ml horké vody, med na oslazení, citron na dochucení

Zázvor umyjte, oloupejte, nožem nakrájejte na tenké plátky a vložte do konvice (ideální je taková, která je schopna udržet alespoň částečně teplo, tedy taková, která má alespoň nějaký druh poklopu). Zalijte vroucí vodou, zaklopte a nechte louhovat čtvrt hodiny. Vyjměte zázvor a případně i oslaďte a ochuťte citrónem.

 

Mléčný zázvorový čaj

80 g oloupaného a na kousky nakrájeného zázvoru, hrnek vody, 2 hrnky mléka

Nalijte vodu do hrnce a přiveďte ji k varu. Do vařící vody vhoďte plátky zázvoru a nechte je vařit po dobu 10 minut. Hrnec sundejte ze sporáku a vlijte mléko. Vraťte zpět na sporák a na mírném ohni nechte lehce provařit dalších 5 minut.

Zázvorová limonáda

70 g zázvoru – oloupaného a rozkrájeného na kusy, 250 ml citronové šťávy – čerstvě vymačkané, 80 ml javorového sirupu (lze nahradit medem), 1,5 l vody, led

Dejte kusy zázvoru a citronovou šťávu do mixéru a rozmixujte najemno. Přilijte javorový sirup a vodu. Důkladně promíchejte. Přeceďte do džbánu naplněného kostkami ledu.

Jablečný koláč se zázvorem

3 velká jablka, 4 lžíce cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 100 g nesoleného másla, 0,5 hrnku bílého řeckého jogurtu, 5 vlašských ořechů, špetka soli, 0,5 lžičky mletého hřebíčku, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého zázvoru., 0,5 lžičky nového koření, 2 vejce, 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 šálek hnědého cukru, 1 lžíce nastrouhané citronové kůry, 3 lžíce rumu, 1 lžíce melasy, 50 ml mléka, 1,5 šálku polohrubé mouky, 0,5 lžičky jedlé sody

Na pánvi rozehřejeme máslo a přidáme k němu jablka, která jsme oloupali a nakrájeli na plátky. Přidáme skořici, hřebíček, mletý zázvor a nové koření a dusíme, dokud jablka nezměknou a přebytečná teplota se neodpaří. Pak sundáme z plotny a odložíme. V míse ušleháme máslo s polovinou cukru do pěny. Přidáme vejce, citronovou kůru, rum, melasu, vanilkový extrakt a nastrouhaný zázvor.

Promícháme a za stálého míchání přidáme ještě mouku,jedlou sodu, mléko, jogurt a špetku soli. Umícháme hladké těsto. Do vyḿazané koláčové formy nalijeme polovinu těsta, na ní navršíme dušená jablka a navrch dáme zbytek těsta. Uhladíme stěrkou a posypeme nasekanými jádry vlašských ořechů a zbytkem hnědého cukru. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 1 hodinu. Povrch koláče by měl být upečený dozlatova.

 

Zpět do obchodu
NajduZboží.cz