Šalvěj
Pěstování:
- dostatek světla
- nepotřebuje častou zálivku
- nepotřebuje výživnou zeminu
- do jednoho květináče jen jedna rostlinka
Sklízení:
- Listy a nať můžete sklízet od května do července
- Celou nať sklízíme dvakrát do roka - uřízneme ji 10 cm nad zemí
Účinky:
- je vhodná při trávicích potížích.
- pomáhá při bolestech krku, zubů
- její užívání zamezuje nadměrnému pocení
- uklidňuje, řeší stres a nespavost
Recepty:
Čaj
3 lžičky nasekaných listů, přelijeme ¼ litrem studené vody a tři minuty povaříme. Pijeme dva až tři hrníčky denně. Proti pocení každé dvě hodiny jednu lžíci.
Pečené kuře se šalvějí a s rajčaty
Kuřecí čtvrtky, sůl, čerstvá šalvěj, máslo, rajčátka, česnek, bílé víno, cibule, slanina, mletá paprika
Osolíme kuřecí čtvrtky. Uvolněte kůži a vložte pod ní plátek másla a lístek čerstvé šalvěje. Maso vložíme do pekáče a poprašte uzenou paprikou. Do pekáče vložíme celá cherry rajčata, slaninu nakrájenou na kostičky, cibule nakrájené na tenké klínky, česnek na silnější plátky a lístky šalvěje nasekané nahrubo. Podlijte bílým vínem a přidejte ještě dva plátky másla. Pekáč vložte do trouby a pečte 30 minut bez dozoru. Poté pečte dalších 30 minut, každých 10 minut maso podlijte vypečenou šťávou. Příloha můžou být brambory nebo rýže.