Šalvěj

Pěstování:

  • dostatek světla
  • nepotřebuje častou zálivku
  • nepotřebuje výživnou zeminu
  • do jednoho květináče jen jedna rostlinka

 

Sklízení:

  • Listy a nať můžete sklízet od května do července
  • Celou nať sklízíme dvakrát do roka - uřízneme ji 10 cm nad zemí

 

Účinky:

  • je vhodná při trávicích potížích.
  • pomáhá při bolestech krku, zubů
  • její užívání zamezuje nadměrnému pocení
  • uklidňuje, řeší stres a nespavost


Recepty:

Čaj

3 lžičky nasekaných listů, přelijeme ¼ litrem studené vody a tři minuty povaříme. Pijeme dva až tři hrníčky denně. Proti pocení každé dvě hodiny jednu lžíci.

Pečené kuře se šalvějí a s rajčaty

Kuřecí čtvrtky, sůl, čerstvá šalvěj, máslo, rajčátka, česnek, bílé víno, cibule, slanina, mletá paprika

 

Osolíme kuřecí čtvrtky. Uvolněte kůži a vložte pod ní plátek másla a lístek čerstvé šalvěje. Maso vložíme do pekáče a poprašte uzenou paprikou. Do pekáče vložíme celá cherry rajčata, slaninu nakrájenou na kostičky, cibule nakrájené na tenké klínky, česnek na silnější plátky a lístky šalvěje nasekané nahrubo. Podlijte bílým vínem a přidejte ještě dva plátky másla. Pekáč vložte do trouby a pečte 30 minut bez dozoru. Poté pečte dalších 30 minut, každých 10 minut maso podlijte vypečenou šťávou. Příloha můžou být brambory nebo rýže.

 

NajduZboží.cz