Rukola setá

Pěstování:

Zálivka a umístění

  • Správná a častá zálivka je nezbytností pro správný růst rukoly
  • Zejména během horkých letních dnů je nutné zálivku zvýšit, ale určitě si dejte pozor na přelití rostliny
  • Zalévejte každý den, minimálně každý druhý.
  • Rukolu umístěte na slunečné místo, stínu se vyhněte.
  • Pozor však na přímé slunce, to rukolu určitě nepotěší. Sice se vám může zdát, že roste mnohem rychleji, vlivem přímého slunce ztrácí listy a rychleji vykvétá. Listy, které na ní v tomto prostředí zůstávají, mají intenzívní hořkou až pikantní chuť. Vůbec nejchutnější jsou mladé lístky, které mají délku přibližně 15 cm.

 

Kdy sbírat rukolu:

  • Po 14 dnech od vysetí semínek je rukola připravená na sběr.
  • Lístky sbírejte opatrně, snažte se o to, abyste nepoškodili mateřskou rostlinu a ta mohla nadále rodit.

 

Účinky rukoly:

  • Obsahuje vitamín C a beta karoten a to mnohem více, než jiná listová zelenina.
  • Její listy působí proti únavě a posilují imunitu
  • Zvyšují chuť k jídlu
  • Pomáhají čistit játra a krev
  • Rostlina má i mírně močopudné a projímavé účinky
  • Také se hodí pro diabetiky, protože pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi
  • Chrání také naše srdce proti různým kardiovaskulárním onemocněním
  • Na konci zimy a začátkem jara můžete konzumací zmírnit jarní únavu a ještě si posílit imunitu

 

Recepty:

Špagety s rukolou

Uvařte špagety, omastěte, promíchejte s trochou na kousky natrhané parmské šunky a hrstí rukoly, zasypte parmazánem.

Rukolové pesto

Umixujte 100g rukoly s 50g lískových ořechů, dostatečným množstvím olivového oleje, 2 stroužky česneku a kouskem nastrouhaného parmazánu nebo jiného vyzrálého sýra. Hodí se na špagety, brambory.

Bramborový salát s rukolou a olivami

1 kg nových brambor, 1/2 lžičky kmínu, sůl a mletý pepř, 200 g sušených rajčat v oleji, 2 stroužky česneku, prolisovaného, velká hrst černých oliv, 80 g rukoly

Brambory omyjeme a uvaříme i se slupkou v osolené vodě s kmínem doměkka. Necháme trochu vychladnout, oloupeme je, překrájíme na větší kousky a vložíme je do mísy.

Sušená rajčata nakrájíme na proužky a rukolu omyjeme a necháme okapat. Brambory v míse promícháme se sušenými rajčaty, olivami, osolíme, opepříme a promícháme s trochou oleje z rajčat, ve kterém jsme rozmíchali prolisovaný česnek.

Nakonec vmícháme lístky rukoly a podáváme.