Petržel kadeřavá
Pěstování:
- Nejlépe prospívá v dobře propustné a na živiny bohaté půdě
- Nemá ráda příliš přímé slunce
- Daří se jí nejlépe na světlém nebo i částečně zastíněném místě
- Zálivku sice vyžaduje petrželka pravidelnou, ovšem nesmíme to s vodou přehnat, jinak žloutnou listy
Účinky:
- Je skvělým antioxidantem
- Vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem, s nemocnými ledvinami
- Podporuje chuť k jídlu
- Osvěžuje dech
- Uvolňuje plyny
- Pomáhá zlepšovat stav pokožky, nehtů, kvality vlasů
Recepty:
Kudrnkové pesto
2 šálky vlašských ořechů, 1 šálek nastrouhaného parmazánu, 6–8 stroužků česneku, 1 lžička soli, 1 šálek olivového oleje, 4 šálky nasekané kadeřavé petrželky
Rozmixujeme ořechy sparmazánem česnekem a solí,pak přilijeme oleja nakonec přidáme kadeřavou petrželku. Mixujeme dohladka. Pesto dáme do skleniček a uchováme v lednici nebo do sáčků po porcích a dáme zmrazit. Petrželkové pesto se hodí k těstovinám, salátům, masu i rybě
Studená bylinková omáčka
100 ml bílého smetanového jogurtu, 60 ml majonézy, 2 lžičky plnotučné hořčice, 2 lžičky šťávy z citronu, 3 lžičky kaparů, pažitka, zelená kadeřavá petrželka, sůl, mletý černý pepř
V míse ušleháme majonézu, jogurt, hořčici a citronovou šťávu. Pak přimícháme kapary a nadrobno nasekanou petrželku a pažitku, množství podle chuti.
Hotovou bylinkovou omáčku nakonec opepříme, osolím a uložíme do chladna.
Omáčka se hodí ke grilovaným masům.
Zeleninový salát s jogurtem a kadeřavou petrželí
3 ks mrkve; 3 ks petržele; 4 kelímek bílého jogurtu, 1 svazeček kadeřavé petrželky, mořská sůl.
Mrkev a petržel očistíme, omyjeme a jemně nastrouháme. Kadeřavou petržel omyjeme, oklepeme a usekáme nadrobno. Mrkev a petržel promícháme s jogurtem, jemně osolíme a zasypeme kadeřavou petrželkou