Pažitka

Pěstování:

Na zahradě:

  • Pažitka je nenáročná rostlina
  • Na zahrádku ji lze vysévat v únoru nebo počátkem března do skleníku
  • V dubnu je možné ji přesadit ven, pokud to počasí dovolí
  • Lze zvolit také přímý výsev, pak je vhodné to provést během dubna či května
  • Vyklíčí za 3 až 4 týdny a po cca 2 měsících je možné ochutnat první vlastní sklizeň
  • Pravidelné zastřihování či seřezávání je vhodné tehdy, když pažitka doroste do výšky cca 10 centimetrů. Nad zemí se ponechá okolo 3 centimetrů zeleně.
  • Během vegetačního období je třeba rostlině dopřát pravidelnou, ale přiměřenou zálivku, což znamená, že půda nesmí být suchá, ale ani příliš mokrá
  • Pro udržení svěží chuti je vhodné průběžně odstraňovat květy, které se také dají konzumovat
  • Pažitce stačí občasné přihnojení organickým hnojivem

 

Na balkóně nebo v květináči:

  • v interiéru je možné ji vysévat téměř v kterémkoliv období roku
  • Využít je možné místo semen také trsy pažitky, vyryté na podzim ze záhonu, anebo předpěstované rostliny, zakoupené v zahradnictví.
  • Při umístění pažitky na balkón se postupuje podobně jako při výsevu či výsadbě na zahrádce, tedy je nutné vyčkat na teplejší měsíce jara
  • Na parapetu i na balkóně potřebuje pažitka stejnou péči jako na zahradě, tedy občasné přihnojení a pravidelnou a přiměřenou zálivku.

 

Účinky:

  • močopudná
  • povzbuzuje chuť k jídlu
  • podporuje trávení
  • podpora imunity, obranyschopnosti organismu
  • protizánětlivý účinek
  • antivirové působení
  • vysoký tlak krve, hypertenze - snižuje tlak krve
  • Alzheimerova choroba - zpomaluje chorobu
  • těhotenství - přirozená přírodní kyselina listová - významný zdroj
  • prevence rakoviny jícnu, žaludku, prsu, plic a dutiny ústníenin v krevním oběhu

 

Recepty:

pažitková polévka s bramborem

máslo 50 g, cibule 2 ks, brambory 500 g zeleninový vývar 1 l, smetana ke šlehání 250 ml, čerstvě mletý pepř, sůl, pažitka 1 velká hrst, bílý jogurt nebo zakysaná smetana

Ve velkém hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo a osmažte na něm nakrájenou cibuli dosklovata.

Na kostičky nakrájené brambory vložte do hrnce k cibuli, zalijte vývarem, smetanou a vařte, dokud brambory nezměknou.

Tyčovým mixérem polévku promixujte (část brambor můžete dát stranou a vložit do rozmixované polévky).

Podle chuti osolte a opepřete, chvilku povařte a do hotové polévky přidejte velkou hrst nakrájené pažitky.

K servírování přidejte lžíci bílého jogurtu nebo zakysané smetany. A fialové květy pažitky.

 

Pesto z pažitky

150 g pažitky, 100 ml olivového oleje, 5 g soli, 2 stroužky česneku

Pažitku opláchneme a společně s česnekem nakrájíme na hrubší kousky.

Dáme do vhodné nádoby, přidáme olej, sůl a ponorným mixérem rozmixujeme.

V uzavřené skleničce skladujeme v lednici.

Použijeme pod maso, do omáčky, do pomazánky nebo na ochucení zeleninové polévky.

Zeleninové tagliatelle s citronem a pažitkou

450 g jarní zeleniny (hrášek, chřest, fazolky), 400 g těstovin tagliatelle, 1 lžíce dijonské hořčice, 1 citron, 3 lžíce pokrájené pažitky, 1 lžíce olivového oleje, strouhaný parmezán, mletý černý pepř

Jarní zeleninové tagliatelle s citronem a pažitkou je lehké jídlo s italskými těstovinami. Můžeme na něj použít různé druhy jarní zeleniny, moc dobré je s chřestem. Těstoviny uvaříme podle návodu. Pět minut před koncem vaření k nim přidáme nakrájený chřest a dovaříme. Vodu slijeme. Do pánve vymačkáme šťávu z citronu, přidáme hořčici, olej, pepř a citronovou kůru.

Za stálého míchání prohřejeme, až se všechno spojí dohromady. Pak přidáme pár lžic vody, trochu pažitky a krátce povaříme. Hotovou omáčkou přelijeme těstoviny a dobře promícháme. Jednotlivé porce můžeme posypat strouhaným parmezánem a zbytkem pažitky.

Zpět do obchodu
NajduZboží.cz