Oregano

Pěstování:

  • Důležité je, aby dobromysl měla dostatečné světlo a teplo
  • Na zahradě jsou vhodnými stanovišti pro pěstování dobromysli kraje záhonů, obruby a nejlépe skalky
  • Zalévejte odstátou vodou o pokojové teplotě, kterou nalijte do misky a nechte vsáknout do půdy. Ta musí být stále vlhká
  • Pozor na přelití, oregano může shnít
  • Hnojte v době vegetace pravidelně jednou za 14 dní tekutým hnojivem naředěným s vodou
  • Pravidelným zaštipováním zabráníte kvetení a umožníte, aby se dobromysl ještě více rozvětvila
  • Před zimou ji ostříhejte zhruba na třetinu původní velikosti
  • Na zimu bylinku přesuňte na místo, kde je stabilní teplota nad 10 °C a dostatek světla. Omezte zálivku a nehnojte. Na jaře důkladně prostříhejte a zbavte suchých větviček

 

Co se sbírá:

Z oregana se sbírá celá nať. První lístky můžete otrhávat v průběhu růstu bylinky. Doba pro větší sběr přichází během června a července, ideálně kolem poledne.

 

Účinky:

  • Je přírodním antibiotikem - můžete se pokusit oreganem zmírnit projevy nachlazení
  • Silice oregana uvolňují křeče při kašli, působí jako dezinfekce a také usnadňují odkašlávání
  • Působí protizánětlivě a také pomáhá upravovat trávení
  • Působí mírně antidepresivně
  • Doporučuje se při problémech se spánkem, s epilepsií nebo na jaterní potíže
  • Pomáhá na revmatické bolesti a posiluje srdeční sval
  • Osvědčilo na migrény hlavy nebo na bolesti zubů, kdy pomáhá také při léčbě zánětů dásní a na různá onemocnění krčních mandlí

 

POZOR! Jediné, na co byste si měli dát pozor, je dlouhodobě vysoké užívání dobromysli, která vlivem látky thymolem může vyvolat problémy se štítnou žlázou. Problémem také může být, že působí močopudně.

 

Recepty:

Čaj

Budete potřebovat přibližně 2 lžičky sušené natě na 250 ml vody. Tento čaj budete pít třikrát denně vždy před jídlem. Takto doporučujeme oregano dávkovat zejména při nachlazení

Špagety s rajčaty, oreganem a bazalkou

1 špetka bazalky, 3 stroužeky česneku, 50 ml olej olivový, 1 špetka oregana sušené, 1 špetka pepř černý mletý, 100 g protlak rajčatový, 400 g rajčata loupaná (konzervovaná), 500 g špagety, 1 kávová lžička sůl, 6 polévkových lžíc Sýr Parmezán, 5 l vody

Ve velkém hrnci uvaříme v osolené vodě s olejem špagety na skus, scedíme je a pokapeme olejem.

Během doby, kdy se vaří špagety si smícháme loupaná krájená rajčata (konzervovaná) s rajskými protlaky, olivovým olejem, utřenými stroužky česneku, oreganem, bazalkou a solí. Vše smícháme s horkými špagetami a posypeme strouhaným parmazánem

Hrachovka s oreganem, smetanou a rýží

300 g žlutého hrachu (může být i jiný), 1 cibule, 5 stroužků česneku, majoránka podle chuti, 1 lžička oregána, 1 kostka Masoxu, sůl, pažitka, vařená rýže podle hustoty polévky, 1 lžička Vegety, 1 velkou lžíci Solamylu,100 ml sladké smetany

Hrách si namočíme a druhý den uvaříme s oreganem, cibulkou nakrájenou najemno, česnekem na plátky a masoxem. Až je uvařeno, tak přidáme vegetu, majoránku, oregano a dosolíme je-li třeba. Polévku povaříme, přidáme vařenou rýži, smetanu v níž jsme rozpustili solamyl, ještě provaříme a dáme pažitku. K polévce podáváme čerstvé houstičky

Těstovinová oregano rýže

300 g těstovinové rýže, 2 hrsti čerstvého oregana, 200 ml pasírovaných rajčat, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, sůl, cukr

Těstovinovou rýži uvaříme podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě. Vaříme ne zcela doměkka, scedíme a propláchneme v sítku studenou vodou.

Česnek oloupeme, podrtíme a nasekáme nadrobno. V rendlíku rozehřejeme olej, přidáme česnek a necháme zesklovatět. Přidáme pasírovaná rajčata, mírně osolíme a osladíme. Podusíme, abychom rajčata zbavili části tekutiny (asi 8 až 10 minut).

Vmícháme těstovinovou rýži a nasekané oregano. Krátce prohřejeme a podáváme.