Kopr

Pěstování:

  • lehká až středně těžká půda, zásobená živinami
  • střídmé zavlažování.
  • dostatek světla
  • závětří
  • lze ho sít od května až do srpna a už po šesti týdnech sklízet nať

 

Sklízení:

Nať se sklízí před rozkvětem a nejlepší je čerstvá

 

Účinky kopru:

  • dodává chuť k jídlu
  • zlepšuje trávení
  • čisticí účinky, a to jak na střeva, tak i na močové cesty a ledviny
  • pomáhá při nespavosti
  • pomáhá při bolesti hlavy
  • pomáhá při psychickém vypětí
  • prospívá kostem, vlasům či nehtům
  • pomáhá urychlit hojení ran

 

Recepty:

Marinovaný losos

Losos – středně velký filet, cukr – 1 hrnek, kopr nakrájený – 1 hrnek , pepř, sůl, koriandr – 1 lžička

Lososa zbavíme pomocí pinzety kostí, položíme ho do mělkého pekáčku a posypeme solí, cukrem a koprem. Pepř a koriandr nadrtíme a nasypeme na kopr.

Lososa zakryjeme fólií a dobře zatížíme. Rybu dáme do chladu a každých 12 hodin ji otočíme. Marinujeme 2 - 3 dny.

Lososa krájíme šikmo ostrým dlouhým nožem na co nejtenčí plátky. Podáváme s opečenými plátky bílého pečiva potřenými máslem.

 

Okurkový salát s koprem

Okurka, prolisovaný česnek, pepř, bílý jogurt, olivový olej, kopr, sůl

Okurku oškrábeme a nastrouháme do misky. Nastrouhanou okurku osolíme a necháme chvíli odležet, aby pustila šťávu. Poté přidáme prolisovaný česnek, pepř, bílý jogurt, olivový olej, kopr a případně dosolíme. Necháme v lednici alespoň půl hodiny uležet. Salát podáváme s pečivem nebo jako přílohu k obědu či večeři.

NajduZboží.cz