Kopr
Pěstování:
- lehká až středně těžká půda, zásobená živinami
- střídmé zavlažování.
- dostatek světla
- závětří
- lze ho sít od května až do srpna a už po šesti týdnech sklízet nať
Sklízení:
Nať se sklízí před rozkvětem a nejlepší je čerstvá
Účinky kopru:
- dodává chuť k jídlu
- zlepšuje trávení
- čisticí účinky, a to jak na střeva, tak i na močové cesty a ledviny
- pomáhá při nespavosti
- pomáhá při bolesti hlavy
- pomáhá při psychickém vypětí
- prospívá kostem, vlasům či nehtům
- pomáhá urychlit hojení ran
Recepty:
Marinovaný losos
Losos – středně velký filet, cukr – 1 hrnek, kopr nakrájený – 1 hrnek , pepř, sůl, koriandr – 1 lžička
Lososa zbavíme pomocí pinzety kostí, položíme ho do mělkého pekáčku a posypeme solí, cukrem a koprem. Pepř a koriandr nadrtíme a nasypeme na kopr.
Lososa zakryjeme fólií a dobře zatížíme. Rybu dáme do chladu a každých 12 hodin ji otočíme. Marinujeme 2 - 3 dny.
Lososa krájíme šikmo ostrým dlouhým nožem na co nejtenčí plátky. Podáváme s opečenými plátky bílého pečiva potřenými máslem.
Okurkový salát s koprem
Okurka, prolisovaný česnek, pepř, bílý jogurt, olivový olej, kopr, sůl
Okurku oškrábeme a nastrouháme do misky. Nastrouhanou okurku osolíme a necháme chvíli odležet, aby pustila šťávu. Poté přidáme prolisovaný česnek, pepř, bílý jogurt, olivový olej, kopr a případně dosolíme. Necháme v lednici alespoň půl hodiny uležet. Salát podáváme s pečivem nebo jako přílohu k obědu či večeři.