Chilli
Pěstování:
- Chilli pochází z subtropických a tropických oblastí, takže nesnese mrazy
- Půda by neměla být přemokřená a těžká. Chilli papričky spíše potřebují vzdušnější půdu
- Stanoviště by mělo být slunečné. Chilli papričky snesou i prázdninová vedra
- Hnojit nemusíte nijak často, chilli papričky jsou na živiny nenáročné. Používejte přírodní hnojiva,
- Chilli papričky zrají poměrně dlouho, může jim to trvat až tři měsíce
Účinky:
- Pravidelné užívání chilli podporuje krevní cirkulaci
- podporou zažívání přispívá i ke snížení hmotnosti.
- Papričky mají účinek proti bolesti – působí vlastně jako analgetikum.
- Pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi.
- Pálivá chuť chilli papriček snižuje chuť na sladké a tučné potraviny.
- Zlepšují náladu, protože zvyšují produkci endorfinů a také hladinu serotoninu, tedy hormonů, které vyvolávají pocit štěstí.
POZOR! Nesmíte se předávkovat – pokud s kořením začínáte, chce to nasazovat chilli prášek postupně a ujistit se, že na chilli nemáte alergii.
Recepty:
Chilli pasta
250 g chilli papriček, 3 lžíce vinného octa, 1 lžíce soli, cca 1 dcl voda
Chilli papričky opláchneme a zbavíme stopek. Pokud použijeme celé papričky i se semínky, pouze je rozkrájíme na třetiny. V druhém případě je rozpůlíme, zbavíme semínek a opět rozkrájíme. Takto připravené chilli papričky vložíme do hrnce, podlijeme vodou a vaříme 10-15 minut do měkka. Poté slijeme vodu a papričky rozmixujeme s octem a solí (mixovat lze v mixéru i tyčovým mixérem). Pokud chceme klasický sambal oelek mixujeme krátce, aby vznikla hrubá pasta.
Těstoviny s pečeným paprikovým pestem
300 g těstovin, 150 ml smetany, 1 cibule, čerstvá bazalka, olivový olej, parmazán
Na pesto:
3 červené paprikové lusky, hrst piniových oříšků, 4 větši stroužky česneku, špetka chilli kořeni, sůl, drcený pepř, 2 lžíce olivového oleje
Celé papriky položíme na plech, přidáme celé neoloupané stroužky česneku zabalené v alobalu a při 200°C pečeme cca 45 minut, dokud papriky nemají hnědé puchýře. Papriky často obracíme. Na poslední dvě minutky přihodíme piniové oříšky.
Hotové horké papriky vložíme do sáčku, uzavřeme a necháme cca 15 minut zapařit. Poté vyndáme a sloupneme slupku, zbavíme jadérek.
Papriky, vymačkaný česnek, piniové oříšky, chilli, sůl a pepř, vložíme do food procesoru a rozmixujeme. Nakonec přidáme olivový olej.
Na pánvi s olivovým olejem necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku, vlijeme pesto a promícháme. Přidáme smetanu, drobné posekanou bazalku a necháme prohrát. Dochutíme soli a pepřem.
Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme, přisypeme k omáčce a promícháme. Podáváme posypané parmezánem.
Pikantní hruškové želé s chilli a hroznovým vínem
1 kg bílého hroznového vína, 0,5 kg hrušek, 50–100 ml bílého vinného octa, 2 tobolky kardamomu, 1–2 sušené chilli papričky, 500 g želírovacího cukru
Omyjeme ovoce, bobule vína otrháme a z rozčtvrcených a jadřinců zbavených hrušek nakrájíme menší kousky. Hrušky i rozpůlené hrozny dáme do kastrolu, přidáme koření i chilli papričky (ty nekrájíme), podlijeme trochu vodou a dusíme pod poklicí, dokud se neuvolní šťáva a ovoce nezměkne. Uvařenou směs přefiltrujeme a odměříme objem šťávy. Do odměřené šťávy přidáme ocet, přivedeme k varu a přidáme želírovací cukr (na 1 l šťávy 0,5 kg cukru). Vaříme asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Horký rosol nalijeme do menších zavařovacích sklenic (uvedené množství nám stačí na čtyři 250ml zavařovačky), zavíčkujeme a otočíme na 10 minut dnem vzhůru.