Bazalka pravá
Bazalka pravá
Pěstování:
doma za oknem:
nejlepší je jižní strana, jiho-východní, jiho-západní
zaléváme pouze do spodní misky
na balkóně:
pozor na vysokou teplotu na balkónech, hlavně v letních měsících
na zahradě:
při pěstování na zahradě se jí velmi dobře daří mezi rajčaty
popzor na slimáky, rádi si na bazalce také pochutnávají
Hnojení bazalky:
bazalku je potřeba hnojit a to zejména při pěstování v nádobách, protože mají omezený prostor a zásoba živin se rychle vyčerpá
výrobci substrátů vždy uvádí, že zásoba živin vydrží na měsíc. Po měsíci od vysazení je tedy potřeba živiny doplňovat – ideálně každý týden v podobě zálivky – přihnojit. K dostání jsou kapalná organická hnojiva – to znamené že nejsou vyrobena synteticky a jsou vhodná i do ekologického zemědělství. Na trhu jsou taková hnojiva určiná přímo na bylinky
Co se sklízí:
sklízí se listy, nejlépe za slunného a suchého počasí, kdy obsahuje nejvíce aromatických látek
při sklizni pro sušení dbáme na to, aby už na rostlině nebyla žádná rosa a byla dokonale oschlá
Učinky bazalky:
proti depresím
podporuje chuť k jídlu
podporuje činnost žaludku a trávení
proti nadýmání
tlumí bolesti při menstruaci
protizánětlivé účinky – k výplachu úst, olej z bazalky léčí akné
Využití v kuchyni:
přidává se nejlépe čerstvá na poslední chvíli do vařených jídel
lepší je natrhaná na kousky, než nasekaná. Posypávají se saláty, v pokrmech, kde se vyskytují rajčata, tykve, fazole a houby
skvěle se doplňuje s česnekem
Uchovávání:
Bazalku lze i sušit na stinném a větraném místě
sušte jen listy, protože stonky jsou hodně dužnaté a prodlužují dobu schnutí
pokud nepřeje počasí a sušení trvá déle než týden, lze ji dosušit i umělým teplem – v troubě nebo sušičce do 40 °C. Zdlouhavé sušení by mohlo způsobit znehodnocení bazalky zčernáním nebo zplesnivěním.
skladujte v dobře uzavíratelných nádobách chráněných před sluncem a vlhkem
Recepty:
Caprese
Nakrájejte rajčata a mozzarellu na tenké plátky, lehce zakapejte olivovým olejem, posolte a máte hned lahodný předkrm nebo přílohu k masu.
Bazalkové pesto
Hrst nakrájené bazalky smíchejte s jedním stroužkem česneku, jednou plnou lžící piniových oříšků, špetkou mořské soli a 6 lžícemi olivového oleje. Řádně promíchejte. Směs naplňte do menších sklenic, po uzavření skladujte v lednici. Můžete udělat jednu pálivější verzi, když do části směsi přidáte pálivou papričku. Pestem si dochutíte těstoviny, saláty, pomazánky nebo doporučujeme namazat na pečivo, nejlépe opečené tousty.
Čaj na utištění bolesti a při migréně
Lžíci bazalkových listů zalijeme 250 ml horké vody a necháme cca 7 minut louhovat.
Ovocný salát
Z vodního melounu, jahod, borůvek. Přidejte citrónovou šťávu a nasekanou hrst lístků bazalky, která svým aromatem všechny chutě nádherně doladí.
Bazalkový sorbet
3 šálky jahod nebo jahodového džusu, ½ šálku cukru, hrst lístků bazalky, 1 šálek vody a šťávu z jednoho citrónu.
Všechny ingredience dejte do mixéru a důkladně rozmixujte. Nalijte do plastové misky a alespoň na 2 hodiny dejte do mrazáku. Během té doby směs promíchávejte vidličkou, aby vznikl sorbet.
Bazalkový olej
Bazalkový olej je výtečný do salátů nebo na pečenou a grilovanou zeleninu, které dodá skvělou vůni.
Budete potřebovat: Olivový olej a na každý šálek oleje patří jeden plný šálek lístků bazalky.
Lístky bazalky spařte horkou vodou a rychle zchlaďte ve studené vodě. Nechte okapat a společně s olivovým olejem dejte do mixéru a rozmixujte na jemné pyré. Připravte si čistou sklenici a do ní olej na několikrát přeceďte přes gázu, dokud nebude čirý a bez zbytků lístků. Nádobu pevně uzavřete a dejte do ledničky.
Bazalkové máslo
Máslo nechte změknout při pokojové teplotě, lístky bazalky nakrájejte na jemno a v míse utřete s máslem, solí a pepřem. Ochucené máslo dejte do plastové nádoby nebo z něj vytvořte kuličky a zabalte je do potravinářské fólie. Dejte ztuhnout do lednice a pak už si na téhle dobrotě jen pochutnávejte.
Bazalkové mojito
Rozdrťte bazalku s cukrem a šťávou z limetek. Naplňte sklenici ledem a zalijte sodovkou. Ordobte plátkem limetky a lístky bazalky. Stejným způsobem si můžete připravit i alkoholickou variantu, do které přidáte bílý rum.
Mátovo-bazalková limonáda
5 šálků vody, 1 šálek cukru, 1 šálek lístků bazalky, 1 šálek lístků máty, ½ šálku citrónové šťávy.
Ve středně velkém hrnci povařte vodu s cukrem, dokud se cukr úplně nerozpustí. Pak přidejte mátu, bazalku, vařte asi 5 minut a pak hrnec odstavte. Zchladlý sirup přeceďte a přidejte do něj šťávu z citrónu a zbytek vody. Nalijte do láhve a nechte v lednici dobře vychladit.