Bazalka pravá

Bazalka pravá

Pěstování:

doma za oknem:

nejlepší je jižní strana, jiho-východní, jiho-západní

zaléváme pouze do spodní misky

na balkóně:

pozor na vysokou teplotu na balkónech, hlavně v letních měsících

na zahradě:

při pěstování na zahradě se jí velmi dobře daří mezi rajčaty

popzor na slimáky, rádi si na bazalce také pochutnávají


Hnojení bazalky:

bazalku je potřeba hnojit a to zejména při pěstování v nádobách, protože mají omezený prostor a zásoba živin se rychle vyčerpá

výrobci substrátů vždy uvádí, že zásoba živin vydrží na měsíc. Po měsíci od vysazení je tedy potřeba živiny doplňovat – ideálně každý týden v podobě zálivky – přihnojit. K dostání jsou kapalná organická hnojiva – to znamené že nejsou vyrobena synteticky a jsou vhodná i do ekologického zemědělství. Na trhu jsou taková hnojiva určiná přímo na bylinky

Co se sklízí:

sklízí se listy, nejlépe za slunného a suchého počasí, kdy obsahuje nejvíce aromatických látek

při sklizni pro sušení dbáme na to, aby už na rostlině nebyla žádná rosa a byla dokonale oschlá

Učinky bazalky:

proti depresím

podporuje chuť k jídlu

podporuje činnost žaludku a trávení

proti nadýmání

tlumí bolesti při menstruaci

protizánětlivé účinky – k výplachu úst, olej z bazalky léčí akné


Využití v kuchyni:

přidává se nejlépe čerstvá na poslední chvíli do vařených jídel

lepší je natrhaná na kousky, než nasekaná. Posypávají se saláty, v pokrmech, kde se vyskytují rajčata, tykve, fazole a houby

skvěle se doplňuje s česnekem


Uchovávání:

Bazalku lze i sušit na stinném a větraném místě

sušte jen listy, protože stonky jsou hodně dužnaté a prodlužují dobu schnutí

pokud nepřeje počasí a sušení trvá déle než týden, lze ji dosušit i umělým teplem – v troubě nebo sušičce do 40 °C. Zdlouhavé sušení by mohlo způsobit znehodnocení bazalky zčernáním nebo zplesnivěním.

skladujte v dobře uzavíratelných nádobách chráněných před sluncem a vlhkem


Recepty:

Caprese

Nakrájejte rajčata a mozzarellu na tenké plátky, lehce zakapejte olivovým olejem, posolte a máte hned lahodný předkrm nebo přílohu k masu.

Bazalkové pesto

Hrst nakrájené bazalky smíchejte s jedním stroužkem česneku, jednou plnou lžící piniových oříšků, špetkou mořské soli a 6 lžícemi olivového oleje. Řádně promíchejte. Směs naplňte do menších sklenic, po uzavření skladujte v lednici. Můžete udělat jednu pálivější verzi, když do části směsi přidáte pálivou papričku. Pestem si dochutíte těstoviny, saláty, pomazánky nebo doporučujeme namazat na pečivo, nejlépe opečené tousty.

Čaj na utištění bolesti a při migréně

Lžíci bazalkových listů zalijeme 250 ml horké vody a necháme cca 7 minut louhovat.

Ovocný salát

Z vodního melounu, jahod, borůvek. Přidejte citrónovou šťávu a nasekanou hrst lístků bazalky, která svým aromatem všechny chutě nádherně doladí.

Bazalkový sorbet

3 šálky jahod nebo jahodového džusu, ½ šálku cukru, hrst lístků bazalky, 1 šálek vody a šťávu z jednoho citrónu.

Všechny ingredience dejte do mixéru a důkladně rozmixujte. Nalijte do plastové misky a alespoň na 2 hodiny dejte do mrazáku. Během té doby směs promíchávejte vidličkou, aby vznikl sorbet.

Bazalkový olej

Bazalkový olej je výtečný do salátů nebo na pečenou a grilovanou zeleninu, které dodá skvělou vůni.

Budete potřebovat: Olivový olej a na každý šálek oleje patří jeden plný šálek lístků bazalky.

Lístky bazalky spařte horkou vodou a rychle zchlaďte ve studené vodě. Nechte okapat a společně s olivovým olejem dejte do mixéru a rozmixujte na jemné pyré. Připravte si čistou sklenici a do ní olej na několikrát přeceďte přes gázu, dokud nebude čirý a bez zbytků lístků. Nádobu pevně uzavřete a dejte do ledničky.


Bazalkové máslo

Máslo nechte změknout při pokojové teplotě, lístky bazalky nakrájejte na jemno a v míse utřete s máslem, solí a pepřem. Ochucené máslo dejte do plastové nádoby nebo z něj vytvořte kuličky a zabalte je do potravinářské fólie. Dejte ztuhnout do lednice a pak už si na téhle dobrotě jen pochutnávejte.


Bazalkové mojito

Rozdrťte bazalku s cukrem a šťávou z limetek. Naplňte sklenici ledem a zalijte sodovkou. Ordobte plátkem limetky a lístky bazalky. Stejným způsobem si můžete připravit i alkoholickou variantu, do které přidáte bílý rum.

Mátovo-bazalková limonáda

5 šálků vody, 1 šálek cukru, 1 šálek lístků bazalky, 1 šálek lístků máty, ½ šálku citrónové šťávy.

Ve středně velkém hrnci povařte vodu s cukrem, dokud se cukr úplně nerozpustí. Pak přidejte mátu, bazalku, vařte asi 5 minut a pak hrnec odstavte. Zchladlý sirup přeceďte a přidejte do něj šťávu z citrónu a zbytek vody. Nalijte do láhve a nechte v lednici dobře vychladit.




Zpět do obchodu
NajduZboží.cz